Bouwen met vertrouwen: Het HR-Beleid bij Van Gameren Aannemersbedrijf

In deze rubriek delen we ervaringen, inzichten, successen en uitdagingen van bedrijven op het gebied van HR-management.
10
/
06
/
2024
Rob Melchers
4
min leestijd

Bij Van Gameren Bouw is 'Bouwen met Vertrouwen' niet slechts een slogan, maar een levensfilosofie. In dit artikel delen we het inspirerende verhaal van Rob Melchels, de gepassioneerde directeur en eigenaar van Van Gameren Aannemersbedrijf, waarin persoonlijke ontwikkeling, tijden van crisis en een doordacht personeelsbeleid de hoofdrol spelen.

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling staat centraal in Rob's verhaal, waarin hij zijn ervaringen deelt over vertrouwen en groei bij zijn voormalige werkgever. Ook na zijn stageperiode bleef het contact behouden. "Ik ben hen niet uit het oog verloren, en zij mij niet," legt hij uit. Aangemoedigd door zijn ouders om als een 'groot spons' te handelen, benadrukt Rob het belang van vragen stellen en je eigen pad banen. "Uiteindelijkmoet je er zelf wat van gaan maken," voegt hij toe.

In zijn begin jaren lag de focus op calculatie en werkvoorbereiding, maar al snel ontdekte Rob dat praktijkkennis ontbrak. Om de 'Taal van de Bouw' beter te begrijpen, liep hij enkele jaren mee op de werkvloer. "Je moet die jongens eerst beter leren kennen, met ze mee werken en ontdekken wat daar allemaal speelt," deelt Rob als waardevolle les in zijn persoonlijke en professionele groei.

Tijden van crisis

"Toen ik het bedrijf overnam van mijn oom en tante in 2008, was bijna alles directief georganiseerd," gaat Rob verder. In het midden van een economische crisis, na een groei van 12 naar 16 vaste medewerkers, besefte Rob dat strategische maatregelen noodzakelijk waren. Het afspiegelingsprincipe werd geïntroduceerd, medewerkers werden geselecteerd op basis van toekomstperspectief, en helaas moesten enkelen het bedrijf verlaten.

De afgelopen 15 jaar heeft Van Gameren Aannemersbedrijf een indrukwekkend team van gekwalificeerde vakkrachten opgebouwd, een waardevol resultaat na de crisis. Rob reflecteert op verschuivingen in het personeelsbestand en benadrukt de invloed van praktisch onderwijs.

Personeelsbeleid

De transformatie van Van Gameren Aannemersbedrijf is niet alleen zichtbaar in de bedrijfsstructuur. Rob deelde ooit de last van inspecties en kantoorwerkzaamheden, maar een openhartig gesprek met het team leidde tot verandering. "Ik heb jullie hulp nodig," vertelde Rob. Financiële stabiliteit maakte een verschuiving naar gedeelde verantwoordelijkheid mogelijk. Rob deelt deze ervaring als inzicht in zijn bedrijf en als waardevolle les voor andere ondernemers. De implementatie van HR-protocollen en werkwijzen werd een essentieel onderdeel van het personeelsbeleid. Rob deelt hoe deze protocollen, ontwikkeld in samenwerking met het team, alle aspecten van het bedrijf omvatten. We hebben nu vaste afspraken met elkaar geborgd in protocollen. Dat maakt dat er ruimte is gekomen voor vertrouwen en het versterken van onze organisatie en dat is inmiddels onze bedrijfscultuur.

Naast het versterken van de organisatiecultuur heeft Rob de focus gelegd op opleiden en ontwikkelen, met actieve leerinitiatieven en geïntroduceerde opleidingsplannen om medewerkers te binden. Rob erkent zijn eigen groeiproces als ondernemer, van moeilijk loslaten tot het omarmen van een zelfsturende organisatie. "De term zelfsturende organisatie past ons nu goed", deelt hij. Het besef dat leiding geven niet meer direct aan alle medewerkers nodig is, heeft geleid tot een meer projectleiderschapsrol voor Rob.

Tip van Rob Melchels: Rob benadrukt het belang van complimenten maken en het geven van vertrouwen. "Daar groei je uiteindelijk van en kun je ook meer aan" concludeert hij.

Over Van Gameren Aannemersbedrijf:
Van Gameren Bouw is een regionale aannemer, actief op het gebied van nieuwbouw, onderhoud, renovatie en restauratie. Het bedrijf is gevestigd in Gendt, Gemeente Lingewaard. Er werken 17 vaste medewerkers verdeeld over de divisies Bouw en Interieurbouw. HR valt onder de eindverantwoordelijkheid van de directeur en eigenaar.

arrow
terug naar overzicht

meer lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.