HR-vernieuwing bij Hoornstra Infrabouw

In deze rubriek delen we ervaringen, inzichten, successen en uitdagingen op het gebied van HR-management.
18
/
01
/
2024
Angie Segerink
4
min leestijd

Bijna twee jaar gelden begon Angie Segerink als HR business partner bij Hoornstra Infrabouw, een bouw- en infrabedrijf werkzaam in verschillende disciplines. De missie van het bedrijf is ’afspraken nakomen en de beste kwaliteit leveren aan de klant’. In korte tijd is Hoornstra als familie bedrijf enorm gegroeid. Angie werd aangesteld om de HR-afdeling van het bedrijf verder te ontwikkelen en professionaliseren. Een onderdeel hiervan is de ontwikkeling van het vitaliteitsbeleid.  

Van operatie naar strategie
"Toen ik bij Hoornstra binnenkwam liepen de operationele HR-processen wel, mensen werden aangenomen en er werden contracten gemaakt, maar er was weinig beleid", vertelt Angie. De directie van Hoornstra had hier veel behoefte aan, want met de groei van het bedrijf was er op verschillende onderwerpen meer structuur nodig. "Dat liep uiteen van wie krijgt welke auto tot hoe gaan wij met elkaar om? Als je aan zo’n opdracht begint is het belangrijk dat je met de directie in gesprek gaat over de prioriteiten, want zelf ken je deze niet."

Nu, twee jaar later heeft de organisatie goed in kaart waar zij naartoe wil en waaraan gewerkt moet worden. Zo schreef Angie een gedragscode, werden de functioneringsgesprekken anders ingericht en is het bedrijf, door deelname aan bedrijvenmarken op scholen, veel zichtbaarder voor jongeren. Momenteel wordt er gewerkt aan een personeelshandboek waarin alle HR-aspecten op operationeel niveau worden toegelicht. Daarnaast houdt Angie zich bezig met een duurzaam en strategisch personeelsbeleid.

Vitaliteitsonderzoek
"Uit onderzoek van onze Branchevereniging bleek dat onze sector niet voldoende vitaal is. Wij zien onze mensen natuurlijk graag fit, dus hier wilden wij actie op ondernemen. Onze, inmiddels, junior HR-adviseur heeft haar afstudeeronderzoek gedaan naar de behoeften van onze medewerkers op het gebied van vitaliteit. In een simpele vragenlijst konden medewerkers aangeven wat voor hen belangrijk is op het gebied van vitaliteit. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd naar de behoefte en gebruik van een sport abonnement, (fiets)kleding, loopbaancoaching of de behoefte geholpen te worden bij het stoppen met roken. De uitkomst van het onderzoek was heel breed, de behoeften van medewerkers bleken heel verschillend te zijn, hier zijn we op ingesprongen met een vitaliteitsbudget."

Het vitaliteitsbudget is nu €100,- per medewerker. Dit heeft Hoornstra voor elke medewerker beschikbaar gesteld. "Onze medewerkers mogen zelf bepalen waar ze dit budget voor willen inzetten, zolang het de persoonlijke vitaliteit van de medewerkers bevordert. Hierdoor kunnen medewerkers een aanvraag doen, die aansluit bij hun persoonlijke behoeftes. Een aanvraag gaat bijvoorbeeld overwandelschoenen of een bijdrage aan een sport abonnement. De aanvraag wordt beoordeeld op ‘bijdragend aan vitaliteit’. De beoordeling is ruim en op basis van vertrouwen. Met wandelschoenen ga je meer wandelen, dat maakt gezonder, dus het draagt bij. We willen niet betuttelen, maar ondersteunen. Soms moeten medewerkers nog wennen aan dit initiatief en vragen ‘moet dit nou?'. Het hoeft niet, zeggen we dan, maar het kan wel!"

Medewerkers enthousiasmeren
Om zo veel mogelijk medewerkers van Hoornsta gebruik te laten maken van het vitaliteitsbudget en hen te enthousiasmeren wordt er veel georganiseerd. Zo is er een flyer ontworpen met informatie, die onder medewerkers wordt verspreid. Het budget en het gebruik ervan wordt op de kwartaalmeetings, die voor alle medewerkers wordt georganiseerd, besproken. Ook vanuit de HR-afdeling is er veel aandacht voor. "Onze afstudeerstagiaire is inmiddels onze collega geworden. We hebben nu echt een collega die zich met het onderwerp Vitaliteit bezighoudt en het gebruik van het budget in de gaten houdt en evalueert."

Gouden tip voor HR-beleid
Mijn tip is; probeer zoveel mogelijk digitaal te worden. Dat scheelt zoveel tijd en geeft ruimte om andere zaken op te pakken. Wij werken met NMBRS een HR-systeem dat je kunt uitbouwen en waarin medewerkers een aantal zaken zelf kunnen regelen. Dit werkt heel goed en efficiënt!’

Over Hoornstra Infrabouw
Hoornstra is een infra- en bouwbedrijf werkzaam in verschillende disciplines, niet alleen op het gebied van infrastructuur maar ook in de nieuwbouw, utiliteitsbouw, verbouw en renovatie en onderhoud van bedrijfspanden. Het bedrijf heeft vestigingen in Apeldoorn, Doesburg en Zwolle en heeft 150 medewerkers. De HR-afdeling is gecentraliseerd binnen Hoornstra en bestaat uit drie medewerkers: een HR-business partner, een HR-adviseur en een junior HR-adviseur. Samen zijn zij goed voor 2,25 fte. Alle HR-gerelateerde vragen worden door hun opgepakt. Angie is verantwoordelijk voor alle vragen op strategisch niveau, waar de andere collega's de operationele taken oppakken.

 

arrow
terug naar overzicht

meer lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.