Effectief HR-beleid bij Wassink Installatie

In deze rubriek delen we ervaringen, inzichten, successen en uitdagingen op het gebied van HR-management.
29
/
09
/
2023
Renate van Duijvenbode
6
min leestijd

Renate van Duijvenbode is sinds 2013 HR-functionaris bij Wassink Installatie. Het familiebedrijf wordt inmiddels geleid door de 4e generatie Wassink die heel erg betrokken is bij haar medewerkers. Die sterke betrokkenheid wordt ook door medewerkers ervaren. Verloop van medewerkers is er nauwelijks bij Wassink. ‘Communicatie en vooral heel goed luisteren naar je medewerkers’ zijn volgens Renate de sleutel tot dit succes.

Renate begon haar loopbaan bij de bekende winkelketen V&D en omvatte tussenstops bij uitzendbureau Vedior en het werkgeversservicepunt van het UWV. Deze diverse ervaringen bereidden haar voorop de uitdagingen die ze tegenkwam toen ze tien jaar geleden bij Wassink Installatie begon. Renate trad het bedrijf binnen tijdens een turbulente periode van economische crisis. “Mijn eerste taak was om te reorganiseren om het bedrijf gezond te houden” vertelt Renate openharig. “Het gedwongen afscheid nemen van collega's was een emotioneel zware opgave, vooral omdat Wassink Installatie een hecht en betrokken familiebedrijf is. Mijn ervaring bij het UWV kwam hier goed van pas, omdat ik weet hoe belangrijk het is om betrokkenheid te tonen en medewerkers die de organisatie moesten verlaten goed te begeleiden. We beseften ons allemaal dat, ondanks de moeilijkheid van het afscheid, we samen verder moesten. Dit proces, hoe uitdagend ook, was een leerschool voor zowel het personeel als het management.”

Een stevig fundament voor HR-beleid
“De les die ik heb geleerd, is het belang van luisteren en kijken naar wat er binnen de organisatie speelt voordatje HR-beleid ontwikkelt. Ik heb dan ook uitgebreid gesproken met medewerkers vanuit alle lagen van de organisatie” gaat Renate verder. “Het was fijn dat ik kon door bouwen op het werk van mijn voorgangster. Zelf ben ik verder gegaan met het moderniseren van het personeelshandboek, het nieuw leven inblazen van de ondernemingsraad en het opzetten van een gestructureerd inwerkprogramma. Hierdoor beschikken we nu over gedegen documentatie met heldere en duidelijke afspraken.” Een van Renate's meest waardevolle tips voor het ontwikkelen van HR-beleid is ervoor te zorgen dat dit beleid naadloos aansluit op de missie en visie van de organisatie, en niet lukraak iets implementeren dat niet past. Dit strategische inzicht heeft Wassink Installatie geholpen om HR-beleid te creëren dat niet alleen effectief is, maar ook perfect aansluit bij de kernwaarden van het bedrijf.

Betrokken Medewerkers
“Betrokkenheid van medewerkers staat centraal bij Wassink Installatie” gaat Renate verder. “We streven naar een goede balans tussen werk en privé door flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden aan te bieden. Teamuitjes en sociale activiteiten versterken onze teamgeest en transparante communicatie, zoals de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst, houdt onze medewerkers betrokken”. Wassink Installatie gaat nog een stap verder door de gezinnen van medewerkers bij het bedrijf te betrekken. “Om de twee jaar organiseren we een weekendje weg waarbij familieleden ook deelnemen. Dit versterkt niet alleen de onderlinge betrokkenheid, maar geeft ons ook waardevolle inzichten in hoe medewerkers het bedrijf ervaren.”

Interne samenwerking voor groei
"Als enige HR-functionaris binnen Wassink werk ik nauw samen met verschillende collega's om aan de plannen en doelen op het gebied van HR-beleid te werken", vertelt Renate. Belangrijke sparringpartners voor mij zijn de directie, het hoofd administratie, marketing en communicatie, en de leidinggevenden. De valkuil van het HR-vakgebied is om te verzanden in operationele taken. Daarom heb ik mijn werkweek zo ingedeeld dat ik één dag per week volledig kan wijden aan onze strategische en langetermijn doelstellingen. Deze doelstellingen stellen we aan het begin van het jaar vast. Dit jaar ligt de focus op 'ontwikkeling en scholing'. Zo hebben we ons opleidingsbudget aanzienlijk verhoogd. Gezien de huidige ontwikkelingen is het voor ons van groot belang dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen in moderne technieken. Dit is niet alleen belangrijk voor ons als bedrijf, maar vooral voor de medewerkers zelf. Ze moeten met vertrouwen in zichzelf, hun huidige en toekomstige werk kunnen blijven doen. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling. We bieden verschillende interne en externe opleidingsmogelijkheden aan, waarbij we kijken naar de individuele behoeften en ambities. We geloven dat wanneer medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen, ze gemotiveerd en betrokken blijven bij het bedrijf."

Opleiding en ontwikkeling
Opleiding en ontwikkeling staan hoog in het vaandel bij Wassink Installatie, zeker in een branche met voortdurende veranderingen en nieuwe uitdagingen. “De overgang van gas naar andereen energiebronnen, nieuwe wetgeving en technologische ontwikkelingen vereisen voortdurende bijscholing” benadrukt Renate. “We maken als bedrijf gebruik van het Regionaal Opleidingscentrum Installatiewerk om praktische opleidingen aan te bieden die zowel nieuwkomers als ervaren medewerkers enthousiast maken voorde nieuwste technologieën. Renate legt uit dat met het investeren in opleiding& ontwikkeling ook veel leerlingen en zij-instromers kunnen opleiden. “Momenteel worden 10 leerlingen opgeleid binnen een personeelsbestand van 100 medewerkers. Ervaren collega's begeleiden deze nieuwe generatie, wat zorgt voor een naadloze overdracht van vakmanschap en zorgt voor goed opgeleid personeel.”

Inwerkprogramma
Om nieuwe werknemers, leerlingen en zij-instromers aan te trekken en te behouden, vindt Renate het essentieel om een goed inwerkprogramma te ontwikkelen. "Het ontwikkelen van een goed inwerkprogramma was een van onze doelstellingen” legt Renate uit. “Naast een warm welkom hebben we een gestructureerd en gedocumenteerd inwerkprogramma voornieuwe werknemers. Samen met mijn collega van marketing en communicatie hebben we er een mooi document van gemaakt. Het document beschrijft onze bedrijfsmissie, visie en ook onze bedrijfscultuur wordt duidelijk beschreven. De nieuwe collega wordt begeleidt door een mentor waar ze regelmatig gesprekken mee hebben. We krijgen hier hele positieve reacties op van zowel nieuwemedewerkers als collega's.”

Open Communicatie
“Om de interne communicatie te verbeteren, hebben we geïnvesteerd in interne communicatietools” brengt Renate naar voren. “Een intranetplatform biedt medewerkers de mogelijkheid om informatie te delen, vragen te stellen en op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen binnen ons bedrijf. Bovendien worden regelmatig teambijeenkomsten gehouden en hanteren we een open-deurbeleid, waarbij medewerkers altijd welkom zijn om vragen testellen of ideeën te delen. Deze initiatieven hebben bijgedragen aan een beterecommunicatie en een sterk gevoel van betrokkenheid binnen ons bedrijf”.

De Tip van Renate: luister en kijk naar water speelt
Renate benadrukt dat het niet luisteren en kijken naar wat er binnen de organisatie speelt, een van de meest voorkomende fouten is bij het ontwikkelen van HR-beleid. Door echt in gesprek te gaan met medewerkers uit alle lagen van de organisatie, voorkom je dat HR-beleid een eenzijdig feestje wordt.

Over Wassink:
Wassink Installatie is een familiebedrijf met meer dan 100 jaar historie. Wassink biedt als totaal installateur duurzame en energiebesparende oplossingen voor de zakelijke als de particuliere markt. Het bedrijf is gevestigd in Doetinchem & Winterswijk en telt 100 medewerkers. Renate is als HR-functionaris verantwoordelijk voor Personeelszaken. 

arrow
terug naar overzicht

meer lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.