Het belang van een solide HR-beleid bij Kormelink Bouw

In deze rubriek delen we ervaringen, inzichten, successen en uitdagingen op het gebied van HR-management.
02
/
10
/
2023
José Lichtlee
4
min leestijd

Anderhalf jaar geleden kwam José Lichtlee als externe HR-adviseur bij Kormelink Bouw om een paar maanden ‘op de winkel te passen’. Ze werd gevraagd te blijven, om HR bij Kormelink naar een hoger niveau te tillen. Hierdoor kon ze aan de slag met wat voor haar het belangrijkste is voor succesvol HR-beleid; de basis stevig neerzetten voor de lange termijn. Aandacht voor de medewerkers is daarbij cruciaal.

Dit begon door gesprekken met de medewerkers aan te gaan: wat vinden zijn belangrijk? ‘En die gesprekken voeren we niet eenmalig, maar zijn inmiddels een vast onderdeel van de HR-cyclus.’ Daarnaast analyseerde José het bestaande personeelsinformatie-systeem; wordt dit gebruikt op de manier zoals het is bedoeld en is dit ook het systeem dat we willengebruiken? ‘Dit bleek niet het geval, dus zijn we overgestapt op een nieuwsysteem met veel meer mogelijkheden. De keuze ging daarbij uit naar NMBRS. Dit systeem reikt verder dan alleen het inzien van je loonstrookje. Je kunt er bijvoorbeeld heel gemakkelijk overzichten uithalen. Een systeem waarmee we klaar zijn voor de toekomst en de groei die we als bedrijf willen doormaken.‘

Organisatie brede communicatie
Uit de gesprekken met de medewerkers kwam naar voren dat ze behoefte hebben aan organisatie brede communicatie. ‘Er zijn app-groepen, maar niet elke medewerker heeft een zakelijk nummer, waardoor brede communicatie lastig was. De oplossing is gevonden in de opzet van een intranet in SharePoint’, vertelt José. Informatie zoals verjaardagen, nieuwe collega’s, projectnieuws en wist-je-datjes, wordt hierop gedeeld. Een nieuwe medewerker kan via deze weg in één keer aan de hele organisatie worden voorgesteld. ‘Uiteindelijk is het de bedoeling om veel meer informatie via het intranet te delen, maar we kiezen bewust voor kleine stapjes. Zo kunnen we snel met een antwoord komen op de vraag van de medewerkers en dit in de toekomst, ook aan de hand van de gebruikers ervaringen, steeds verder optimaliseren.”  

Behouden van mensen
Niet alleen vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook vanuit Kormelink als familiebedrijf dat hecht aan lange termijnrelaties, krijgt het behoud van mensen uitgebreide aandacht. ‘De werksfeer is hier enorm belangrijk’, vertelt José. De cultuur is informeel; we werken hard en staan er voor elkaar, wat je functie binnen het bedrijf ook is. Wij houden deze cultuur in stand door met onze medewerkers in gesprek te blijven, kritisch te zijn richting elkaar en ook door hen de kansen en verantwoordelijkheden te geven om nog verder te verbeteren. Naast de jaarlijkse (voortgangs)gesprekken met de medewerkers, zijner zogenoemde roadshows geïntroduceerd. De roadshows zijn periodieke bezoeken van de directeur en de bedrijfsleider aan de projecten en kantoren. Ze gaan daarbij alle locaties langs. Gedurende zo’n roadshow brengen zij informatie, maar halen ze ook informatie op. Daarnaast is er bij Kormelink veel aandacht voor informeel contact. ‘Een bezoek aan de business lounge van FC Twente met een groep collega’s bijvoorbeeld, om samen een lekkere pot voetbal te kijken en daarnaast eens met elkaar bij te praten buiten het werk om. Maar ook zijn er regelmatig (vrijdagmiddag)borrels en andere uitjes om verbinding buiten het werk te realiseren. Dat draagt bij aan een plezierige werksfeer, die we bij Kormelink zo belangrijk vinden.‘

Verbeterhartslag
Een positieve werksfeer draagt bij aan de medewerkerstevredenheid. Maar dat niet alleen. Ook ontwikkeling op professioneel gebied is een belangrijk aandachtspunt. ‘Medewerkers blijven binden en boeien; dat is de kunst. We bieden opleidingen en traineeships aan, zowel individueel als bedrijfs breed. Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat collega’s van elkaar leren’, vertelt José. ‘De Kormelink verbeterhartslag helpt daarbij. Dit is een continu verbeterproces. Een hartslag tikt altijd door, dit geldt ook voor ons verbeterproces. Voor het verbeteren wordt echt tijd vrijgemaakt en ingepland. Medewerkers die van elkaar kunnen leren, komen regelmatig bij elkaar om kennis en ervaringen te delen. Vaak staat dan een speciaal onderwerp centraal. Ook de Jonge Talenten binnen Kormelink vormen een aparte groep die regelmatig bij elkaar komt.

Het afgelopen jaar is er dus veel gebeurd bij Kormelink op HR-gebied en José is nog niet klaar. ‘Neem de tijd, niet alles hoeft in een keer te veranderen en dat kan ook niet. Dat is mijn advies aan andere HR-adviseurs. Neem reële stappen en probeer niet vanuit je eigen kantooralles op te lossen. Ga er op uit, ga met collega’s in gesprek en luister naar wat ze aangeven. Door simpelweg je ogen en oren open te houden, kun je vaak al heel veel verbeteren.’

Over Kormelink Bouw
Aannemersbedrijf Kormelink is een familiebedrijf en bestaat inmiddels ruim 100 jaar. Vanuit Rietmolen en Haaksbergen worden projecten ontwikkelden gerealiseerd in het oosten, midden en westen van het land. Dat doen ze vanuit afdelingen projecten,  service, onderhoud, verduurzaming en vanuit de timmerfabriek. Met circa 80 vakspecialisten, bestaande uit een mix van jonge talenten en ervaren professionals, zijn ze in staat om de klanten van initiatiefase tot en met het onderhoud en beheer op een professionele wijze te bedienen. Dat maken ze waar door vast te houden aan een aantal belangrijke pijlers: inspiratie, ambitie, partnerschap en duurzaamheid. De HR-afdeling bestaat uit een HR-adviseur (12u), een HR-medewerker (24u)en een recruiter (8u).

arrow
terug naar overzicht

meer lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.