Van PZ naar strategisch HRM bij GMB

In deze rubriek delen we ervaringen, inzichten, successen en uitdagingen van bedrijven op het gebied van HR-management.
23
/
10
/
2023
Diana de Valk-van de Pol
4
min leestijd

Als onderdeel van de derde generatie van de familie van de Pol, heeft Diana de Valk-van de Pol het familiebedrijf GMB de afgelopen 30 jaar enorm zien groeien. Ook haar eigen functie heeft zich sterk ontwikkeld. Begon ze met één collega op Personeelszaken, inmiddels geeft ze leiding aan een  HR-afdeling van 11 medewerkers. Persoonlijke aandacht is voor Diana de gouden sleutel in het HR vak.

Van PZ naar HR
"De laatste jaren hebben wij als HR-afdeling een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt", vertelt Diana. "Tot vijf jaar geleden waren mijn collega en ik de afdeling Personeelszaken. Als afdeling handelden we operationeel en vooral reactief. We waren nauwelijks betrokken bij de directie, MT’s of strategie. Om medewerkers op een goede manier hun werkte laten doen, wordt mensgerichte aandacht steeds belangrijker, daar past een traditionele PZ-afdeling niet meer bij. Wij zijn dan ook van PZ-afdeling naar een HRM-afdeling getransformeerd. Nu zijn we betrokken bij de strategie van het bedrijf en onderdeel van de MT’s. Hier geven we niet alleen advies op het gebied van HRM, maar kijken en denken mee op alle thema’s die in de organisatie spelen.’

Mensgericht ondernemen
De transformatie kwam niet van de ene op de andere dag. Stapje voor stapje is de organisatie meegenomen in het belang van HRM. "Eerst hebben we binnen de organisatie de behoeftes opgehaald en vervolgens zijn we in verschillende sessies met de MT’s in gesprek gegaan. Dit was een heel traject, waarin de gezamenlijkheid van de stap steeds is benadrukt. Gelukkig werd de urgentie binnen de organisatie gevoeld. Vier jaar geleden hebben we ons ondernemingsplan herschreven, het fundament van dit plan is; mensgericht ondernemen. Mensgericht ondernemen komt nu dus in alle facetten van ons bedrijf terug."

Competentiehandboek
Om mensgericht ondernemen echt door te voeren, zijn verschillende zaken aangepast. Een belangrijke verandering is het ontwikkelgesprek. "Eerder werd er vooral teruggekeken naar het functioneren van afgelopen jaar. Maar eigenlijk zijn we meer geïnteresseerd in hoe we medewerkers kunnen helpen zich verder te ontwikkelen," vertelt Diana. In het ontwikkelgesprek wordt gewerkt met competenties. "We hebben als organisatie een competentiehandboek geschreven en per functie bepaald wat we belangrijke competenties vinden." Tijdens het ontwikkelgesprek bespreken medewerkers en leidinggevenden de competenties die passen bij zijn of haar functie en kan een medewerker aangeven waar deze zich op wil ontwikkelen.

Beter samenwerkenDe tip van Diana bij een transitie is; maak het niet te groots en doe het stap voor stap! Het voelt dan soms alsof het niet snel genoeg gaat, maar als je na een periode terugkijkt besef je dat er wel degelijk een mooie ontwikkeling is doorgemaakt.
Naast aandacht voor de individuele medewerker wordt er bij GMB ook gekeken naar hoe mensen met elkaar samenwerken. "Samenwerken is in onze sector natuurlijk heel belangrijk. Om dit te optimaliseren hebben we medewerkers een tool gegeven. Nu werken we met ‘Management Drives’, een drijfverenmodel op basis van een simpele vragenlijst van 20 vragen. Aan de hand van kleuren krijg je inzicht in drijfveren van mensen, bijvoorbeeld of mensen meer resultaatgericht, mensgericht of kennisgericht denken en handelen. "Door elkaars drijfveren beter te begrijpen en te beseffen dat mensen verschillend kunnen reageren, kunnen we beter samenwerken," vertelt Diana. "Dit werkt echt heel goed, we missen nu wat blauw of rood is inmiddels echt spreektaal geworden binnen onze organisatie!" De HR-afdeling van GMB heeft een grote verandering ondergaan.

De tip van Diana bij een transitie is; maak het niet te groots en doe het stap voor stap! Het voelt dan soms alsof het niet snel genoeg gaat, maar als je na een periode terugkijkt besef je dat er wel degelijk een mooie ontwikkeling is doorgemaakt.

Over GMB
GMB staat voor toonaangevende expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra. GMB ontwerpt, realiseert, beheert, onderhoud en exploiteert. Het bedrijf heeft vestigingen in Opheusden (hoofdkantoor), IJhorst, Heerjansdam, Tiel, Kampen, Berkel en Rodenrijs, Zutphen en Heemskerk. Er werken zo’n 560 medewerkers. De HR-afdeling bestaat uit 11 medewerkers.

arrow
terug naar overzicht

meer lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.