Van stress naar preventie

In deze rubriek delen we ervaringen, inzichten, successen en uitdagingen op het gebied van HR-management.
10
/
10
/
2023
Egbert-Jan Rots & Dianne Heezen
5
min leestijd

Nadenken over technische uitdagingen, dat drijft Egbert-Jan Rots, directeur van Rots Bouw, in zijn vak. Voor hem was het bouwen van Museum Arnhem dan ook een fantastisch project; groot complex en nog niet eerder gedaan. Maar het project vroeg, ondanks het succes, veel van de organisatie. Het bedrijf koos daarom voor een zorgvuldige evaluatie om te kunnen leren van de ervaring.

Bouwen zonder hulpconstructie
Museum Arnhem staat op een stuwwal, een vleugel van het gebouw zweeft, op zo’n 15 meter hoogte, ver boven de grond. Deze vleugel moest gebouwd worden zonder tijdelijke hulpconstructie. Rots Bouw maakte dit mogelijk door de vleugel te bouwen op een glijbaan en deze vervolgens uit te schuiven. ‘Dit verliep zeer succesvol, er was veel aandacht voor en de sfeer binnen het bedrijf was heel goed’, vertelt Egbert-Jan. Na de ruwbouwfase kwam de afwerkingsfase. ‘Eigenlijk hadden we ingeschat dat dat voor ons ‘gewoon bouwen’ zou betekenen. Dit bleek door de hoge kwaliteit van het afwerkingsniveau (voor de buitenkant van de vleugel zijn 80.000 gebakken tegeltjes met kleurverloop gebruikt red.) niet het geval.’ De afwerking en de bijbehorende uitdagingen vroegen veel van het team. De positieve sfeer die heerste, zette om in teleurstelling. "Hoe kan dit?", vroeg het MT van Rots Bouw zich af, waarom loopt de energie weg uit een team als het tegenzit en hoe kunnen we mensen in zo’n geval toch motiveren om verder te gaan?

Professioneel evalueren
Om deze vragen te beantwoorden besloot Rots Bouw het project te evalueren met een externe partij. "Na een half jaar zijn we met het hele team opnieuw samengekomen," vertelt Egbert-Jan. "Het project is in een tijdlijn gezet en we hebben met elkaar vragen beantwoord als; Wie was er, op welk moment, betrokken? Welke keuzes werden gemaakt, waarom werden die keuzes gemaakt en hoe voelde dat voor jou?" Het visualiseren van het project in een tijdlijn en het bespreken van de ervaringen van teamleden tijdens het proces, was nieuw voor Rots Bouw en leverde veel inzichten op.  

Pilot: Anders organiseren
De evaluatie bracht aan het licht dat medewerkers vaak lang op beslissingen van de opdrachtgever moesten wachten, dit zorgde voor onrust en vertraging. ‘We werken nu met time-boxen’, zegt Egbert-Jan. "Een opdrachtgever heeft tot een bepaald moment om te beslissen, daarna gaan we verder. Door duidelijke besluitvorming en heldere communicatie hierover, is er tijdens het bouwproces veel meer helderheid voor alle betrokkenen. Daarnaast overleggen we nu strakker en gestructureerde tijdens projecten, met op het juiste moment de juiste mensen aan tafel."

"Met de lessen die we uit onze eigen evaluatie hebben geleerd, wilden we verder aan de slag," vertelt Dianne. "We zien dat medewerkers soms stress ervaren op het werk en zelfs uitvallen. We willen beter begrijpen welke maatregelen we kunnen nemen om dit te verminderen en te voorkomen. Daarom nemen we deel aan de pilot 'Anders organiseren van Bouwend Nederland.’ In deze pilot wordt tijdens projectoverleggen ‘een HR-cyclus’ geïntroduceerd. Projectoverleggen gaan nu voornamelijk over de technische kant van de bouw. Met de HR-cyclus komt er meer aandacht voor hoe medewerkers zich voelen in hun werk."

Fluitend naar je werk
"Fluitend op het werk aankomen, dat is onze missie voor medewerkers van Rots Bouw," vertellen Dianne en Egbert-Jan. "Doormiddel van de pilot willen we meer inzicht krijgen in zaken als, hoe zorg je dat de stress in het werk niet te hoog wordt en dat de sfeer in het team, ook onder druk, goed blijft. Nu checken we al regelmatig bij elkaar ‘Ga je nog fluitend naar je werk?" Maar met de pilot en het inzetten van de HR-cirkel willen we hier nog meer grip op krijgen."

Over Rots Bouw
Rots Bouw is een allround bouwbedrijf, gespecialiseerd in utiliteitsbouw. De afgelopen jaren bouwde het bedrijf onder meer Museum Arnhem en het Bezoekerscentrum van Park de Hoge Veluwe. Het bedrijf is gevestigd in Aalten en heeft ongeveer 50 medewerkers. Het Management Team bestaat uit vierleden, de HR- taken liggen bij het MT.

arrow
terug naar overzicht

meer lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.