Het waarderen van Technische Vakmensen: 3 tips

Josje Damsma, is sociaal ondernemer en arbeidsmarktexpert bij CrossOver. Ze heeft één duidelijke missie: zorgen dat er voldoende vakmensen zijn om Nederland leefbaar te houden.
03
/
09
/
2023
Josje Damsma
3
min leestijd
devider

Vakmensen zijn erg belangrijk voor Nederland. Want wie zorgt ervoor dat de zonnepanelen worden gelegd en huizen worden geïsoleerd om de klimaatdoelen te halen; wie bouwt huizen voor de jonge generatie die nu zonder woning zit; wie ontwikkelt en onderhoudt slimme apparatuur in ziekenhuizen om goede zorg te verlenen aan een vergrijzende bevolking? De technische vakmensen met slimme handen.

Ondanks dat deze vakmensen zo belangrijk zijn, ontvangen ze nauwelijks applaus. Vaak doen ze hun werk zo onzichtbaar mogelijk: ze repareren ’s nachts de wegen of de trainrails, en stellen alles in het werk om te zorgen dat omwonenden zo min mogelijk last van ze hebben. Ze bouwen het podium op, maar staan er liever zelf niet op. Het gebrek aan waardering is één van de oorzaken van het huidige tekort aan vakmensen, in de Nederlandse samenleving én bij bedrijven. Wat kunnen bedrijven doen om vakmensen meer te waarderen?

Je ziet steeds meer dankboodschappen op billboards langs de weg, op LinkedIn en op intranet pagina’s voor mensen die werken aan het draaiend houden van Nederland. Deze boodschappen zijn uiteraard mooi, maar niet voldoende. Werkgevers kunnen waardering van hun vakmensen nóg beter inzetten om hun mensen te behouden.

Uit kwantitatief en kwalitatief onderzoek onder technische vakmensen komen de volgende 3 tips:

  1. Met stip op nummer 1 staat het meer mogen meedenken. Dat hoeft niet heel ingewikkeld: dat kan alleen al door te vragen wat vakmensen nodig hebben om prettig te werken. Of door te vragen of ze ergens tegenaan lopen. Vakmensen voelen zich ook gewaardeerd als aan ze wordt gevraagd mee te denken met organisatievraagstukken. Als werkgever laat je hiermee zien hun mening en expertise te waarderen.
  2. In de techniek en bouw is de ‘complimentenspier’ nog onvoldoende ontwikkeld, het gaat vaker over wat er niet goed gaat, in plaats van wat er wél goed gaat. Bedrijven kunnen verder nog verbeteren in benoemen wat hun mensen goed doen. Vaker een gemeend en persoonlijk compliment geven. Best een uitdaging in de techniek want, zoals een teamleider in de bouw tegen mij zei: “Eenschouderklopje krijg je wel bij je 20-jarig jubileum.” Wanneer voelen technische vakmensen zich het meest gewaardeerd? Meer dan 80% vindt een spontaan compliment het fijnst, gevolgd door een vraag naar hoe het met je gaat, een leidinggevende die interesse toont door te kijken op de werkvloer, of een teamuitje.
  3.  ....en last but not least; meer tijd en geld beschikbaar stellen voor professionele en persoonlijke ontwikkeling van vakmensen. Laat zien dat je voor langere termijn in ze wil investeren en hun ontwikkeling belangrijk vindt. De kans op meer ontwikkeling is dé ultieme vormvan waardering, en één van de belangrijkste redenen van mensen om bij eenbedrijf te willen blijven werken.

Wie toon jij vandaag jouw waardering?

arrow
terug naar overzicht

verder lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.