8 tips om medewerkers te binden

Lees hier de tips!
29
/
08
/
2023
Make HR Work
5
min leestijd
devider

Het behouden van waardevol personeel is een uitdaging waar veel bedrijven mee te maken hebben. De vraag is: hoe kun je medewerkers binden en boeien in een concurrerende markt waar talent schaars is? We bespreken enkele praktische tips die bedrijven kunnen helpen om hun medewerkers te behouden en te motiveren.

1. Implementeer een uitgebreid inwerkprogramma
Het is van cruciaal belang om niet alleen energie te steken in het werven van nieuwe medewerkers, maar ook in het behouden van hen. Een gestructureerd inwerkprogramma is essentieel om nieuwe medewerkers snel vertrouwd te maken met de bedrijfscultuur en -processen. Bij VDR Bouw begint dit al vóór de eerste werkdag, waar nieuwe medewerkers een bos bloemen en een appeltaartje ontvangen. Op de eerste werkdag worden benodigde bedrijfsmiddelen verstrekt en krijgen ze een Tony Chocolonely chocoladereep met een welkomstwens die de kernwaarden van het bedrijf belicht. Het introductiepakket bevat ook praktische informatie en een quiz die alleen kan worden beantwoord door medewerkers die al enige tijd binnen de organisatie werken.

2. Bied een buddy- of mentorprogramma aan
Het koppelen van nieuwe medewerkers aan ervaren collega's als buddy of mentor is een effectieve manier om hen te ondersteunen tijdens hun inwerkperiode. Aannemersbedrijf Roelofs heeft bijvoorbeeld een buddyprogramma geïmplementeerd, waarbij elke nieuwe medewerker wordt gekoppeld aan een collega-buddy. Deze buddy staat klaar om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden. Dit programma speelt een cruciale rol in een succesvolle integratie van nieuwe medewerkers.

3. Creëer een cultuur van open en transparante communicatie
Het is belangrijk om vanuit het HR-beleid een cultuur te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om hun mening te uiten. Dit kan tijd kosten, maar het is de moeite waard om geduldig te zijn. Begin klein door betrokken leidinggevenden en medewerkers te stimuleren om open te communiceren, en de rest zal vaak vanzelf volgen. Een open en transparante communicatie vanuit het managementteam is essentieel, zoals benadrukt HR-professional Renate van Duivenvoorde. Het betrekken van medewerkers bij het nemen van belangrijke beslissingen is cruciaal en er zijn tal van momenten waarop je als organisatie kunt communiceren met je medewerkers. Maak van elke gebeurtenis, teambijeenkomst of andere gelegenheid een communicatiemoment dat past bij de cultuur van je organisatie.

4. Hanteer een open deurbeleid
Het is van essentieel belang om een open communicatiebeleid te omarmen, waarbij medewerkers moeiteloos toegang hebben tot hun leidinggevenden om vragen te stellen, zorgen te uiten of ideeën te delen. Hierdoor ontstaat een sfeer van betrokkenheid en vertrouwen binnen de organisatie. Bedrijven met een dergelijke bedrijfscultuur, vergelijkbaar met die van een familiebedrijf waar collega's een sterke band hebben, dragen hier significant aan bij. Het is cruciaal dat medewerkers zich gehoord en gesteund voelen, zelfs in situaties waarin persoonlijke omstandigheden hun werk kunnen beïnvloeden. Het tonen van begrip en een bereidheid om bij te dragen, zoals Erna Robers van Draisma Bouw benadrukt, kan bijdragen aan het binden van medewerkers die gedijen in zo'n bedrijfscultuur. Belangrijk is echter dat het open communicatiebeleid authentiek is en voortvloeit uit de kernwaarden van het bedrijf.

5. Implementeer coachend leiderschap
Het omarmen en uitdragen van HR-beleid in de organisatie is vorm van leiderschap essentieel. Een centraal element van het HR-beleid bij de Van Gelder Groep is het stimuleren van coachend leiderschap. De HR-afdeling werkt nauw samen met leidinggevenden om dagelijks medewerkers te begeleiden in hun professionele groei, in plaats van louter instructies te geven. Deze verschuiving naar een coachende leiderschapsstijl heeft geleid tot een verhoogde betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie. Het is van wezenlijk belang dat leidinggevenden bereid zijn zichzelf kritisch te beschouwen en vragen te stellen zoals: "Hoe kan ik effectieve feedback geven?" Deze verandering in leiderschap stelt medewerkers beter in staat van elkaar te leren, ongeacht hun generatie.

6. Investeer in persoonlijke ontwikkeling
Zorg ervoor dat werknemers voortdurend de kans krijgen om zich te ontwikkelen en hun carrière binnen de organisatie te bevorderen. Dit kan worden bereikt door te investeren in trainingen, workshops, coaching en andere vormen van professionele ontwikkeling, wat de tevredenheid en motivatie van het personeel zal vergroten. Bij Bouwbedrijf Kreeft hebben ze echter een extra stap gezet door rechtstreeks in gesprek te gaan met hun medewerkers op de bouwplaats. Ze stelden vragen als: "Wat is jullie mening over ons huidige beleid? Welke opleidingsmogelijkheden willen jullie benutten? En hoe kunnen we het beter doen?" De uitkomsten van deze gesprekken waren verrassend, zoals Willeke van Harten, HR bij Kreeft, uitlegt: "Tot op heden bespraken medewerkers de mogelijkheid van opleidingen tijdens hun jaarlijkse evaluatiegesprekken. Ons onderzoek onthulde echter dat medewerkers vaak tijdens die gesprekken probeerden in te schatten wat hun leidinggevende verwachtte. Als hun leidinggevende een opleiding voorstelde, stemden ze ermee in, maar als dat niet het geval was, durfden ze er vaak niet om te vragen. We wilden dit patroon doorbreken," voegt Gert van Driesten, Technisch Directeur van Kreeft, toe. Na het onderzoek werden verschillende verbeteringen doorgevoerd, zoals het plaatsen van het opleidingsaanbod op het intranet. Bij elke opleiding of dagcursus wordt nu informatie verstrekt over de doelgroep en de duur ervan. "Dit maakt het zeer overzichtelijk," legt Willemieke uit. "Nu is er één centrale locatie waar alle relevante informatie kan worden gevonden."

7. Jubileum lunch
Analyseer waarom medewerkers de organisatie verlaten en onderneem actie om het verloop te verminderen. Marriët de Jonge, Manager Verzuim & Integratie bij de Van Gelder Groep, deelt een waardevolle tip om medewerkers te binden en boeien: het vieren van het 3-jarig jubileum. Uit HR-dataanalyse bleek dat medewerkers met een vast contract tussen de 3 en 5 jaar eerder vertrokken dan medewerkers met een ander vast contract, vaak vanwege het verlangen naar meer zichtbaarheid en erkenning. De jubileumlunch, waarbij medewerkers na 3 jaar dienst werden uitgenodigd om met de directie te praten, versterkte de band tussen medewerkers en het bedrijf, gaf directie inzicht en liet medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Deze aanpak benadrukt het belang van betrokkenheid bij medewerkers en het proactief reageren op hun behoeften.

8. Voer exitgesprekken
Het voeren van exitgesprekken met vertrekkende medewerkers kan waardevolle inzichten opleveren en helpen bij het identificeren van verbeterpunten binnen de organisatie. Het implementeren van deze tips kan bijdragen aan het binden en boeien van medewerkers in de bouwsector. Het behouden van medewerkers is van groot belang voor bedrijven en investeren in hun tevredenheid en motivatie kan leiden tot hogere prestaties en betere resultaten.

arrow
terug naar overzicht

verder lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.