De kracht van Leve(n)lang Gelders vakmanschap

Haske van Aken schrijft elke maand een vaste column over het bevorderen van de leercultuur.
17
/
09
/
2023
Haske van Aken
2
min leestijd
devider

In mijn rol als projectleider bij Leve(n)lang Gelders Vakmanschap deel ik maandelijks mijn inzichten over het stimuleren van levenlang leren vanuit HR-perspectief. Onze missie is kraakhelder: we willen (MKB-)bedrijven toekomstbestendig maken door voortdurende ontwikkeling van werkgevers, werknemers en werkzoekenden te bevorderen. Ik neem jullie graag mee in onze aanpak en hoe die door de jaren heen is geëvolueerd.

Leve(n)lang Gelders Vakmanschap
De technische sectoren staan dagelijks voor pittige uitdagingen, denk aan verstedelijking, energietransitie en digitalisering. Om (MKB-)bedrijven klaar te stomen voor de toekomst is voortdurende groei en aanpassing cruciaal. Leve(n)lang Gelders Vakmanschap vervult hierin een centrale rol door bruggen te slaan tussen technische bedrijven in Gelderland en partners zoals scholen, brancheorganisaties, vakbonden en technische fondsen. Ons uitgebreide netwerk bestaat uitonderwijsinstellingen, lokale overheden en bedrijven. Samen ontdekken we nieuwe kansen en zorgen we ervoor dat bedrijven goed voorbereid zijn op de toekomst.

Arbeidsmarktcoaches
In 2018 trapten we af met dit initiatief om de instroom en het behoud van medewerkers in de brede technische sectoren in Gelderland te stimuleren. We introduceerden arbeidsmarktcoaches en opleidingsvouchers voor omscholing, bijscholing en herscholingstrajecten. Deze vouchers bleken een gigantisch succes, waarbij de eerste 1.000 vouchers binnen no-time waren vergeven. Toch zijn we een andere koers ingeslagen. We ontdekten dat geld niet het grootste obstakel vormde voor het bevorderen van de instroom en het behoud van medewerkers. Het zijn juist de arbeidsmarktcoaches die het verschil maken voor bedrijven die verstrikt raken in de dagelijkse hectiek en te weinig tijd hebben voor langetermijnplanning en personeelsontwikkeling. De arbeidsmarktcoaches fungeren als schakel tussenbedrijven en (nieuwe) medewerkers. Dankzij jarenlange ervaring hebben ze een schat aan kennis en expertise opgebouwd, evenals sterke regionale netwerken. Ze bieden diverse instrumenten om (MKB-)ondernemers, HR-afdelingen en zij-instromers te ondersteunen bij vragen over scholingstrajecten en financiering. Kortom, ze zijn er om te adviseren en te begeleiden.

Behoud van medewerkers
Onze focus ligt naast het begeleiden van zij-instromers en het maken van matches op het behoud van medewerkers. Kandidaten die zich bij ons melden, verwijzen wij onder andere naar het 'transitiehuis' en branche-specifieke opleidingsinstituten. Hier krijgen zede ondersteuning die ze nodig hebben om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. In een tijd waarin veranderingen inde technische sector sneller gaan dan ooit tevoren, blijft Leve(n)lang Gelders Vakmanschap een cruciale rol spelen. Ons doel blijft onveranderd: het stimuleren van levenlang leren en het helpen van bedrijven om zich aan te passen aan de uitdagingen van de toekomst. Samen bouwen we aan een sterke en veerkrachtige technische sector in Gelderland.

Over Haske
Sinds 2018 vervult Haske van Aken de rol van projectleider bij 'Leve(n)lang Geldersvakmanschap', een samenwerkingsverband met als doel levenlang leren te stimuleren. Het succes van dit initiatief schuilt in het vermogen om branche overschrijdend te denken en handelen. Op maandelijkse basis deelt Haske haar expertise en ervaringen, waarbij ze inzichten biedt over hoe je vanuit HR de leercultuur binnen jouw organisatie kunt aanzwengelen.

arrow
terug naar overzicht

verder lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.