Overwin de taalbarrière!

Josje Damsma, is sociaal ondernemer en arbeidsmarktexpert bij CrossOver. Ze heeft één duidelijke missie: zorgen dat er voldoende vakmensen zijn om Nederland leefbaar te houden. Maandelijks deelt Josje haar ervaringen om vakmensen te werven, te boeien en te binden.
11
/
09
/
2023
Josje Damsma
2
min leestijd
devider

In de wereld van het aantrekken, behouden en ontwikkelen van technische professionals zie ik het vaak gebeuren: mensen gebruiken verschillende woorden voor hetzelfde en bereiken daardoor niet hun doel. Een gemiste kans. En zoals bij alle veranderingen in het leven: het begint met bewustwording en dus met duidelijke en heldere taalgebruik.

Als ondernemer in het sociale domein werk al meer dan 10 jaar aan het vergroten van het aantal technische professionals in Nederland. Het tekort aan technisch personeel is niet alleen een probleem van werkgevers, maar ook van de overheid en opleidingsinstituten. Zelfs binnen organisaties zijn er verschillende belangen en verschillende 'talen' die worden gesproken: de directeur, HR, teamleiders en technische professionals kijken vaak met een andere blik naar hetzelfde probleem. Waar een HR-manager praat over het belang van 'vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers', heeft een teamleider het over' productieve medewerkers en het belang van een sterk team', terwijl technische professionals het belangrijk vinden om 'gezond en fit te zijn en hun werk goed te kunnen doen'. Ze spreken allemaal over het belang van duurzaam en gezond werken, maar elk met hun eigen woorden.

Wat gebeurt er als we elkaars taal niet spreken?

Wat ik vaak zie, is dat er mooie initiatieven vanuit bijvoorbeeld HR komen, maar dat deze onvoldoende worden benut op de werkvloer. Dit komt vaak door het communicatiemiddel en de gebruikte woorden daarin. Veel technische professionals lezen hun e-mails niet goed en kijken ook minder op het intranet. Maar zijn juist wel goed bereikbaar via WhatsApp of telefonisch.

Een initiatief over 'vitaliteit' of 'duurzame inzetbaarheid' spreekt weinig technische professionals en teamleiders aan. Herkenbaar? Het voelt voor hen vaak als iets dat ver van hun afstaat. Natuurlijk is duurzame inzetbaarheid iets voor de lange termijn. Het is belangrijk, maar niet urgent. Vooral in tijden van een tekort aan technisch personeel, staat duurzame inzetbaarheid niet bovenaan de prioriteitenlijst. Ik denk dat hier een kans ligt door de juiste woorden te gebruiken. Door meer aan te sluiten bij wat nu urgent is voor teamleiders en technische professionals: namelijk productieve medewerkers die hun werk goed kunnen doen.

Veel technische professionals ervaren momenteel stress op het werk, dus als je kunt helpen om meer te ontspannen op het werk of daarbuiten, dan is dat iets waar ze direct mee geholpen zijn. Teamleidersstellen zichzelf de vraag: 'hoe zorg ik voor een energiek team dat voldoende productiviteit kan leveren en met plezier het werk kan doen?'. Als je vanuit HR hier op aansluit, bij deze behoeften en deze taal, geloof ik dat de bereidheid om deel te nemen aan initiatieven zoals 'vitaliteit' zal toenemen. En als dit goede initiatieven zijn, zal het verzuim van medewerkers afnemen, wat voor HR en het management duidelijke taal is.

arrow
terug naar overzicht

verder lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.