Samenwerken aan een moderne Bouw & Infra CAO

Mayra Schoolen schrijft elke maand een vaste column over haar werk als adviseur Sociale Zaken bij Koninklijke Bouwend Nederland.
31
/
08
/
2023
Mayra Schoolen
3
min leestijd
devider

Dagelijks adviseert Mayra werkgevers over de toepassing van de Bouw & Infra cao. Als voorzitter van de commissie Naleving en Werkingssfeer houdt ze toezicht op de uitvoering van de cao. Maandelijks deelt ze haar kennis en kunde in het praktisch toepassen van de cao in organisaties.

In de prachtige Achterhoek woont Mayra samen met haar gezin. ‘Samen met mijn man, die werkzaam is als Werkvoorbereider/Calculator in de bouw- en infrastructuurbranche, hebben we vaak levendige discussies aan de keukentafel over ons werk. Ik ben dol op onze branche vanwege de nuchtere mentaliteit, duidelijke communicatie en de schuine grappen die erbij horen. Het is een branche die nooit stilstaat en altijd voor grote uitdagingen staat. En laten we eerlijk zijn, uitdagingen houden het leven interessant’.

Mayra studeerde Personeel & Organisatie, ze startte haar carrière als personeelsfunctionaris. Al snel groeit ze door als Senior Personeelsadviseur bij een accountantskantoor. In deze rol ondersteunde ze werkgevers uit verschillende sectoren en diverse CAO’s. Deze achtergrond stelt haar nu in staat om werkgevers in de Bouw & Infra sector te ondersteunen bij het vergelijken en begrijpen van de specifieke bepalingen in hun CAO en hoe deze van toepassing zijn op hun organisatie.

"Sinds 2016 werk ik als Beleidsadviseur bij Bouwend Nederland, specifiek voor de Regio Oost. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor de discipline Sociale Zaken, wat perfect aansluit bij mijn expertise en passie. Ik heb dagelijks contact met ondernemers en HR/P&O-adviseurs in de sector, waarbij ik hen adviseer over diverse HR-gerelateerde onderwerpen. Dit omvat onder andere het interpreteren en toepassen van de CAO Bouw & Infra, maar ook het bespreken van actuele thema's die van invloed kunnen zijn op de komende cao-onderhandelingen. Het is mijn doel om samen met deze professionals te werken aan een toekomstbestendige en moderne CAO Bouw & Infra. Ik vind het belangrijk dat we de behoeften en uitdagingen van werkgevers en werknemers in de sector begrijpen en hierop inspelen in de cao-onderhandelingen. Door nauw samen te werken en te luisteren naar de input van deze professionals, streven we naar een CAO die aansluit bij de huidige ontwikkelingen en behoeften in de sector".

Naast werk als adviseur is Mayra ook trainer voor de Bouwend Nederland Academy op het gebied van HR/P&O. Een van de populaire trainingen die ze geeft is "Wegwijs in de CAO". Veel mensen raken de weg kwijt in het dikke boek van de CAO Bouw & Infra. Het is voor haar elke keer weer een uitdaging om samen met de deelnemers de weg weer te vinden en hen te helpen de CAO op een praktische en begrijpelijke manier toe te passen in hun organisatie.

"Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat de CAO Bouw & Infra niet alleen een set regels is, maar ook een instrument om de belangen van zowel werkgevers als werknemers te behartigen. Door de CAO correct toe te passen, kunnen bedrijven een stabiele en harmonieuze werkomgeving creëren, waarin werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Als voorzitter van de commissie Werkingssfeer en Naleving ben ik verantwoordelijk voor het waarborgen van de juiste toepassing van de CAO Bouw & Infra. Samen met de vakbonden zorgen we ervoor dat bedrijven de CAO volgen en naleven. Dit omvat onder andere het controleren van bedrijven op de correcte uitvoering van de CAO. Ik ben trots op het werk dat we doen in de commissie en ik geloof dat het naleven van de CAO Bouw & Infra essentieel is voor een eerlijke en rechtvaardige sector".

De rol van Beleidsadviseur bij Bouwend Nederland stelt Mayra in staat om haar kennis en ervaring op het gebied van de CAO Bouw & Infra te delen en anderen te ondersteunen bij het begrijpen en implementeren ervan. Ze is  trots op de bijdrage die ze kan leveren aan het versterken van de HR-praktijken in de Bouw & Infra sector. Ze kijkt er altijd naar uit om samen met professionals te werken aan een succesvolle en rechtvaardige werkomgeving.

"Komende maanden deel ik mijn jarenlange praktische kennis en ervaring. Ik hoop organisaties en dan specifiek HR/P&O medewerkers te inspireren en te helpen om de CAO voor hen te laten werken. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en de Bouw & Infra sector naar een hoger niveau tillen".

Koninklijke Bouwend Nederland
Koninklijke Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, is met ongeveer 4800 aangesloten bouwbedrijven de grootste ondernemersorganisatie in de bouw.

arrow
terug naar overzicht

verder lezen?
maak nu een gratis
account aan en join

gratis
shape
maak een gratis account aan
Leer vanuit onze eigen community

Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.